Intervju med Sven-Pär Olsson

Sven-Pär Olsson

Sven-Pär Olsson

Bor: I Kungälv

Årgång: 1971, serveras gärna het…

Längd: 190 cm

Sysselsättning: Pappa, Pedagog och Peachvolleyboll.SE

Meriter: www.beachvolleyboll.se/spo.html

Mest nöjd med: Mina barn

Minst nöjd med: Att jag inte får träffa mina barn så ofta som jag vill

Vad skulle du ta med dig till en öde ö: Mina barn, en pizza och trevligt sällskap


Berätta om din bakgrund inom beachvolleyboll

När jag som 16 åring för första gången kom i kontakt med volleyboll var det i skollaget på gymnasiet. I dag 20 år senare förstår jag att det var ett av de bästa val jag någonsin tagit när jag började spela juniorvolleyboll samband med Skol-Dm det året.

Sedan dess har jag levt volleyboll och beachvolleyboll. För mig är det en livsstil att hålla på med idrott, oavsett på vilket sätt jag gör det.

När jag 1994 deltog på mitt första SM såg jag Björn Berg för första gången. Han blev en förebild och lite av en idol för mig. Jag har haft möjligheten att möta Björn på många sätt och har spelat med och emot honom. Han är fortfarande en stor beachvolleybollspelare och jag har stor respekt för det han har åstadkommit för svensk beachvolleyboll, men jag kan inte säga att han är min idol längre, haha…

13

Här ser vi Sven-Pär på en Skandia Tour-turnering 1997
Ett stort intresse för mig har alltid varit att hjälpa andra att utvecklas och jag blev tidigt tränare i volleyboll och sedan i beachvolleyboll. Jag har gått diverse stegutbildningar för inomhusvolleyboll och höjdpunkten var i Brasilien 2006 när jag gick steg 3 utbildningen i beachvolleyboll under norskt flagg. Där fick jag träffa många av de Norska världsspelarna och fick chansen att träffa och prata med flera Brasilianska coacher.

Då jag är uppvuxen i och runt om Göteborg var det ett stort lyft när beachhallen här startades 1993. Det var nog en av de avgörande faktorerna för mitt beachspel. Att kunna träna beach året om gav helt andra förutsättningar för mitt spel.

Som spelare camperade jag i närmare 7 år med Jonas Liberg, också han från Kungälv. Som lag hade vi väldigt hög kapacitet och bra dagar kunde vi slå vilket lag i Sverige som helst, vi har till och med slagit Björn och Simon, dock endast i en träningsturnering men för mig var det en bekräftelse på att jag hade kapaciteten för riktigt bra spel.

2

Jonas Liberg och Sven-Pär Olsson under ett av deras  6 SM-slutspel.


Men vår akilleshäl var att vi hade alldeles för många ”dåliga” dagar och var för ojämna i våra prestationer och blev aldrig något riktigt topplag. Men jag känner så här efteråt att de erfarenheter som jag gjort under mina år som elitspelare är oerhört viktiga för mig nu när jag är med och vill utveckla sporten. Att veta hur det känns att vara en spelare och livet runt omkring hjälper mig dagligen i mitt arbete med
Beachvolleyboll.SE.


Hur startade ditt intresse för beachvolleyboll?

Mitt intresse för beachvolleyboll startade när jag och min inomhuspolare Mattias Sönnergren och några andra spelare i Kungälvs B-lag spelade gräsvolleyboll på eftermiddagarna. Känslan att vara två på plan och få vara med i varje moment lockade. Att hela tiden känna att min prestation var avgörande för resultatet, att vara delaktig. I inomhusvolleybollen var det en tränare som bestämde var och hur jag skulle spela, i beachvolleybollen bestämde jag själv.

3

Mattias Sönnergren och en 23 årig Sven-Pär Olsson på beachplanen i Kungälv.

Vilket de som känner mig vet att jag har många egna idéer och gärna går mina egna vägar. I beachvolleybollen hade jag möjlighet att själv testa och utvecklas utifrån mina egna förutsättningar och planer. Vi började sedan testa på att spela några SM-kval turneringar, som det hette då, och jag var fast!

Men utan den otroligt bra träning jag fick av framför allt Iouri Koznetzow, min inomhustränare under många år hade jag inte haft de kunskaper jag har i dag. Iouri hade spelat i det Ryska landslaget i många år och hade både VM-guld och OS-guld med sig i bagaget när han kom till Kungälv.


Du driver ju beachvolleyboll.se, vad är dina ambitioner och idéer med sidan?

Jag fick idén om en hemsida för allt inom beachvolleyboll för lite över 5 år sedan. Det var även då jag kollade om Beachvolleyboll.SE-adressen var ledig, och det var den. Idéerna har vuxit fram med tiden och jag kände i år att nu är rätt tid att börja jobba med sidan.

111


Mina ambitioner med sidan är många. Dels att samla allt som har med beachvolleyboll i Sverige och världen att göra. Detta för de spelare, tränare, klubbar och andra aktörer som idag är aktiva. När du är verksam inom en sport är det viktigt att du kan hitta all information på ett och samma ställe. Viktigt är också att det är lättåtkomligt.

Min största vision med sida är dock att föra ut sporten till de breda massorna. Dvs locka ungdomar till sporten. För att kunna göra det behövs en hemsida som kan skapa ett intresse. För mig var det Björn Berg som blev en förebild. På Beachvolleyboll.SE vill jag att ungdomar ska kunna hitta sina förebilder bland dagens spelare. De ska kunna följa spelare och lag från Sverige, norden och i världen. Det är oerhört viktigt att skapa en kultur där ungdomarna får de hur det är att spela beachvolleyboll på yttersta Sverige och världsnivå.

För att vilja satsa på en sport är det oerhört viktigt att förstå vad det är jag ger mig in på. Med hjälp av dagens teknik och lättåtkomligheten till information är det oerhört viktigt att vi har något som lockar ungdomarna till sporten. Min förhoppning är att Beachvolleyboll.SE kommer att bli denna källa till inspiration.

4

Alla som behöver får hjälp av SPO, som Sven-Pär också kallas.

En helt annan aspekt av Beachvolleyboll.SE är att jag vill vända på den traditionella synen på hur man marknadsför och stöttar idrottsklubbar, utövare och arrangörer. De möjligheter som finns idag för beachsverige är ytters begränsade då det inte finns någon site som ser efter spelare, tränare, arrangörer och klubbars intresse. I dag finns en central sida, volleyboll.se där nyheter går från toppen, de styrande, och ut till de anslutna enheterna.

Jag vill med Beachvolleyboll.SE utveckla det så att det blir en växelverkan. Det är det som verksamheten genererar som skall uppmärksammas och få synas. Vilket innebär att när någon gör något bra så ska det finnas ett system som gör att de får visa upp och stöd i detta. Samt jag vill visa med artiklar, reportage och annan information hur man kan göra saker på ett effektivt sätt för att skapa nya möjligheter för sig själv och sin verksamhet.


I dag får de som inte är etablerade kämpa under lång tid utan stöd och blir ofta ignorerade och i vissa fall motarbetade av förbundet. Det är ohållbart i längden om du vill föra sporten framåt. På Beachvolleyboll.SE kommer alla som har en idé som man tror på få synas och få exponering utan kostnader i startuppskeded. Jag kommer även hjälpa dessa aktörer med information hur de kan skapa bra saker och hur de kan utveckla sin produkt, klubb, arrangemang och visa på vägar som leder till ett ännu bättre beachsverige.

Jag tror även på att om vi alla samarbetar kommer vi med gemensamma krafter kunna skörda stora framgångar i avseende på att få upp intresset för sporten. Beachvolleyboll är en fantastisk sport för alla åldrar, alla nationaliteter, män, kvinnor, korta och långa och vi har nu en fantastisk möjlighet att tillsammans föra fram sporten till de stora massorna.

5


Sven-Pär tror på samarbete mellan alla delar där vi kan dra nytta av varandras kunskaper

Jag försöker även skapa att du, när du kommer in på Beachvolleyboll.SE ska känna är det här är något som du vill vara delaktig i. Det här är något för mig, häftigt, kul, spännande en skön känsla helt enkelt.

Om jag lyckas får framtiden utvisa!


Har du andra projekt på gång?

För tillfället så tar uppbyggandet av Beachvolleyboll.SE all min tid men i framtiden så har jag även planer på att starta ett träning, tävling och hälsocenter. Beachvolleyboll är en livsstil för mig som skapar ett underbart sätt att leva med träning, gemenskap, kunskap om kropp och själ. Detta är något som jag vill föra ut till andra genom nätet och sedan även i ett center som jag hoppas ska bli förebild för många människor. I mitt center vill jag även få in andra delar som styrketräning, dans, kunskapscenter och många andra bitar. I skolan har jag som lärare sett vad som skapar god inlärning och vad som gör att barn och ungdomar trivs och vill utvecklas. I mitt center skall alla kunna hitta just sin grej.

Om jag ser tillbaka på Beachvolleyboll.SE med dess väg fram, med 5-7 år från idé till färdig produkt, så kanske ett center kommer ta lika lång tid, men helt klart har jag en ganska klar bild på hur jag vill att det ska se ut och jag har redan gjort en projektplan för centret.
Men som sagt det ligger långt fram i tiden.


Vad har du för tips till alla nybörjare som vill lära sig spela beachvolleyboll?

Tipset till alla nybörjare är enkelt. Lek, träna, spela och ha kul. Hitta likasinnade och håll på så mycket du bara orkar. Spela onsdags turneringar, skojturneringar, testa spela någon Open och känn på strandlivet. Sist men inte minst kolla in Beachvolleyboll.SE och lär dig allt om beachvolleyboll!


Vad har du för tips till de som har spelat ett tag men vill bli ännu bättre?

Framförallt skulle jag vilja säga att för att utvecklas som spelare och lag behövs en duktig tränare. Den investering du gör i att betala för en tränare, oavsett om du går med i en klubb och dess träningsgrupper eller om du hyr in en egen tränare så är det värt det.

6

Fredrik Andersson, Morgondagens BVC är en av de duktiga tränare som finns i Sverige.

Med hjälp av tränaren kan du utvecklas på ett helt annat sätt och du och din partner behöver inte uppfinna hjulet en gång till. I dag finns det många duktiga tränare och det finns stora möjligheter att hitta en tränare som passar just din ambitionsnivå och krav.


Vi har förstått att du inte får någon hjälp av Svenska Volleybollförbundet. Hur ser du på det?

Tyvärr så har förbundet inte förstått vad det är jag vill åstadkomma. Jag ses som en konkurrent och de har inte ens hört av sig sedan jag startade Beachvolleyboll.SE. De väljer att låtsas som om sidan inte finns utåt. Samtidigt så tar de efter många av mina idéer och gör en egen variant. Vilket är bra på ett sätt men också olyckligt då de inte inser hur bra det skulle kunna bli om vi samarbetade kring Svensk Beachvolleybolls framtid. Jag kommer att fortsätta att jobba med min sida och med att hjälpa föreningar, spelare, tränare och aktörer med deras arbete. Kanske kommer förbundet på bättre tankar och vill skapa ett samarbete.

Tyvärr är det hela sporten som blir lidande av deras agerande då många tycker det jag gör är bra men inte vågar ta ställning för det jag vill åstadkomma i rädsla för att bli missgynnade av förbundet, det är ju de som sitter med makten över resurser och tävlingsorganisationen. Jag ser dock ljust på framtiden då jag vet att det jag gör uppskattas enormt och jag får hela tiden bra feedback på det som finns på Beachvolleyboll.SE

Berätta vad du tror om de närmsta årens beachvolleybollspel i Sverige, tror du att sporten kommer förändras något?

Jag tror och hoppas att det kommer att hända mycket de närmsta åren. Beachvolleyboll.SE kommer innebära ett helt nytt sätt för alla delar inom Svensk Beachvolleyboll att kunna synas gentemot den stora massan. Mina ambitioner är även att komma ut till skolor och ungdomar på ett helt nytt sätt än tidigare. Detta kommer så klart göra att klubbarna kommer att få fler spelare och att verksamheten kommer att växa på alla plan.


Landslagen

Landslagen finns nu i ett gemensamt team och om detta förvaltas väl kommer dessa lag kunna bli de förebilder som ungdomarna behöver för att vilja satsa på sin sport.

7

Hannes Brinkborg, en förebild för Svensk Beachvolleyboll och dess verksamhet.

Viktigt är dock att Förbundet skapar de förutsättningar som behövs för att gen teamet möjligheter att lyckas rent sportsligt. Utan resurser och långsiktiga mål kommer man inte lyckas i en sport där yttersta världseliten får allt större möjligheter att skapa professionella träningsmiljöer.

Hallar och klubbar

Att vi idag har fyra hallar är fantastiskt. Jag tror att vi kommer att få se allt fler hallar att växa fram och att sporten på det sättet kommer att växa. En hall i varje större stad hade varit häftigt och jag tror att detta är den absolut största faktorn för att Beachvolleybollen ska kunna bli en folksport. Med de erfarenheter de nuvarande hallarna har gjort och den succé som blivit i Göteborg skulle vi kunna skapa ett koncept för start av en ny hall så de nya entreprenörerna inte behöver göra om alla misstag som gjorts tidigare.

I Göteborg ser vi att med långsiktighet och goda ambitioner så kan du nå den stora massan. Idag är det svårt att få tid att träna och spela en vardag då det nästa är fullbelagt på staden alla 18 utomhusbanor. Vintertid, likaså och när GBC nu gör sin nya hall med 16 inomhusbanor tror jag sporten kommer att växa allt mer.


BeachCamp

Jag själv har varit med och byggt upp BeachCamp och med de möjligheter som nu finns för tävlingsspelare, föredettingar och familjer att träna, spela och umgås även på semestern så har vi skapat det som förbundet eftersträvar dvs att behålla spelare upp i åldrarna.

8

Ett underbart sätt att umgås och spela beachvolleyboll. Över 300 personer åkte 2009.

BeachCamp är även ett otroligt varumärke för att få in nya ungdomar och spelare till sporten. De samarbeten som vi skapade inför BeachCamp-09 med bla gymkedjan Sportlife är jag övertygad kommer leda till en massiv ökning av nya beachvolleybollspelare och spridning av sporten på sikt. I och med det samarbetet nådde vi ut till närmare 50000 sportintresserade människor och det mål som vi hade att alla i Sverige ska känna till varumärket BeachCamp är vi nu ett steg närmare.

Träning och tränare

När det gäller själv träningen och tävlandet så har det förändrats en hel del. Spelare blir allt träningsmedvetna och allt fler tränare utbildas. Det var inte länge sedan det inte ens fanns tränare i beachvolleyboll. När jag startade att ha inofficiella tränarkurser i beachvolleyboll 1995 fanns det inga tränare alls inom sporten. I och med hallarnas och klubbarnas verksamhet finns nu långt över 100 utbildade tränare runt om i landet. Det som har förändrats och kommer att förändras allt mer i framtiden är att vi kommer få allt fler spelare till sporten och vi kommer få en bättre bredd och förhoppningsvis en bättre topp. Framförallt tror jag och hoppas på en bredare topp som vill satsa på internationellt spel.

Tourerna/Tävlingarna

Våra tourer blir allt proffsigare och detta kommer att innebära allt mer uppmärksamhet i media. Färre lag på elitturneringarna gör att konkurrensen hårdnar och förhoppningsvis skapar det vilja till att träna mer och på så sätt utvecklas lagen ännu mer. Swedish Beach Tour är i dag ett hett varumärke och jag är övertygad om att det kommer att bli ett ännu starkare varumärke än vad Skandia-Touren var när det begav sig.

9

Swedish Beach Tour är ett hett varumärke säger SPO.

När det gäller Back To The Beach Tour så var jag med hela sommaren 2008 och jobbade med touren. Det är en fantastisk bra produkt och den är mycket omtyckt av spelarna. Jag tror dock att en hel del kring strukturen och upplägget bör förändras på sikt för att touren ska kunna bli en långsiktig succé.

Att SM ligger i Falkenberg och att alla spelar samtidigt tror jag kommer innebära ett otroligt lyft för Svensk Beachvolleyboll. För det första så kommer ungdomsklasserna, mixed och veteranklasserna få ett rejält uppsving. Allt fler kommer vilja åka och spela dessa klasser då de får chansen att träffa sina vänner och vara med på den sköna känsla det innebär att spela ett SM. Medialt tror jag också att vi kommer att vinna på ett gemensamt SM. Det blir lättare för media att åka till ett ställe under en vecka än till 4-5 olika platser vid flera olika tidpunkter.


Nätet

En stor förändring är vi inne i just nu. Aldrig förr bloggas det som det görs just nu och aktiviteten på nätet bland ungdomar är otroligt omfattande. Med hjälp av nätet kommer de olika delarna att kunna synas om de ges möjligheten. Det vi kan se också är att egen videoproduktion växer och utbudet av filmer, klipp och bildspel ökar lavinartat.

10

Sven-Pär tror att med hjälp av nätet kommer vi få beachvolleyboll att växa som sport.

Med hjälp av nätet kommer vi att kunna ge en underbar bild av sporten då vi har en produkt som ger en känsla av frihet, glädje och lust, vilket ligger i tiden och passar det individualistiska samhällsklimat som vi just nu lever i.

Vem vinner SM i år?

Jag, ska spela veteran-SM och ev mixed-SM 🙂 för övrigt så blir det svårt att gissa.  Både herr och damlandslaget bör ju var i Klagenfurt och då blir det ju helt öppet i båda klasserna. I ungdomsklasserna ser Veddigetjejerna starka ut i de lägre årsklasserna medan i de högre blir det Tadva och Malmötjejerna som gör upp. I killklasserna har GBC några starka lag med Joakim Svenberg och Hampus i täten och i de äldre klasserna är det Hanna Och Ibrahim som dominerat tidigare.


/Martin Fredriksson