Intervju med Adam Nilsson

4856_110231505798_759815798_2856106_5812588_nVem är du Adam och var kommer du ifrån?

Jag är en gutt på 20 bast som bor mitt i Östergötlands djupa skogar. Än så länge hemma på Nisshult Gård i Boet, en mil utanför Ödeshög, hos mina föräldrar och mina två bröder.
Enda sedan barnsben har det funnits ett stort intresse för olika idrotter. Först var det löpning på sommaren och längdskidor på vintern. Bäst gick det i löpning där jag stod för framskjutna placeringar i både Göteborgsvarvet och lidingöloppet.( i min åldersklass såklart). Efter några år tröt motivationen för att träna så pass hård träning som krävdes för att utvecklas i dessa sporter. Efter några desperata försök att bli bra på både fotboll och innebandy så har jag förstått att det är i beachvolleyboll som jag har störst möjligheter.

 

Många i Ödeshög pratar mycket om boet, förklara.

Haha! Boet är en liten by en bit utanför Ödeshög. Här är beachkulturen mycket större än inne i Ödeshög. Tyvärr så finns det ju inte så många beachplaner så pass långt från civilisationen så därför är det i Ödeshög man spelar. Ser ni folk på planerna i ” Bynn” så är det alldeles säkert Boetspelare.

 

Du började den här sesongen med knappa 8 rankingpoäng, men nu efter 4 tävling är du uppe på 93 poäng. Vad hände?

Jag har helt enkelt tagit ett steg i min utveckling och spelar med ett lugn som jag inte har haft innan. Har också ett mer varierat anfallsspel. Innan så var det enbart den hårda diggespiken som gav poäng men nu har ja betydligt fler strängar på min lyra.

Sen måste jag väll tillägga att jag har haft en väldigt bra medspelare som Alexander Båth, en spelare med en tung högerslägga och mycket rutin från inomhusspel i elitserien. Det är främst vår side-out som gjort att vi vunnit matcher tillsammans. Försvaret har inte riktigt stämt men det blir bättre o bättre för varje turnering.

 

_mg_6059Det pratas mycket om dig Adam i beachvolleykretsarna i år. Du har flugit fram som en raket, där du har radat upp finaler. Kan man säga att det är i år du fått ditt genombrott?

Jo det måste man nog säga. Det har gått väldigt bra på openturneringarna i år. Efter fadäsen på eastercup där det tog stopp direkt efter gruppen så har det blivit semifinal som sämst.
Jag skulle ändå vilja säga att min största merit är U19-SM silvret från 2007 med Herman Gunner. För mig själv kändes det som ett ”minigenombrott” men det är först nu jag känner att jag spelar stabilt och har börjat vinna matcher mot folk som jag förlorade mot för ett par år sedan.

 

Du har spelat många finaler denna säsongen, men fallit på mållinjen och ofta slutat 2:a i turneringarna. Men för lite drygt en vecka sedan vann du din första open med Alexander Båth, berätta.

Ja, det har känts flera gånger som om vi har varit ett av de starkaste lagen på pappret men vi har helt enkelt inte fått till det förrän nu.
När jag såg vilka lag som var anmälda visste jag att vi hade en god chans att ta hem vinsten. Vi höll oss kyliga turneringen igenom och lyckades ta den första opensegern någonsin (för mig, Båth har vunnit innan). Denna turnering är jag själv väldigt nöjd med eftersom det blev jag som fick alla servarna på mig och det var alltså oftast upp till mig att avgöra bollarna. Det funkade bra och vi förlorade inte ett set under hela turneringen.

 

Du är bara 20 år gammal och brukar bara spela beachvolley på somrarna. Hur kommer det sig att du har blivit så bra på sporten då du bara spelat på sommarhalvåret?

Det finns alltid två sidor av saken. På ett sätt tror jag att det har varit bra för mig att bara kunna spela på somrarna. Det byggs under hela vinterhalvåret upp ett sug efter att få spela på sand igen. Man blir som en kalv på grönbete och spelar väldigt motiverat och inspirerat första halvan av sommaren. En annan positiv sak med att inte kunna spela på vintern är att man faktiskt lägger lite tid på fysträning istället. Denna vinter ägnade jag åt ett femton veckor långt hopprogram för att få bättre spänst och snabbhet.
Samtidigt kan man ju inte låta bli att ödsla lite tid på att tänka hur man hade varit som spelare om man hade haft tillgång till en beachhall under vinterhalvåret. Mest troligt så hade man varit mycket bollsäkrare och mer taktiskt drillad.

Mina vinster på beachen beror främst på min smash. När mitt grundspel inte har fungerat (t.ex. dåligt servemottag) så har jag ändå ofta kunnat döda bollen på ett halvbra pass. Det skulle jag vilja säga är den största orsaken till att det har gått bra. Men i grund och botten så är det nog träningsviljan envisheten och vinnarskallen som har gjort att jag nu kan hävda mig på beachen. Avsaknaden av sparringpartners i Boet/Ödeshög har lett till att garageväggen hemma i Nisshult börjar se aningen sliten ut. Den har fått smaka Mikasa kan man säga=)

2874_206083680120_607945120_6874378_4320425_nFör några månader sedan åkte du med Beachcamp på ett träningslägret en vecka till Alanya. Är det något du kan rekommendera att åka på?

JA!! Det var verkligen jätteroligt! 300 pers med samma intresse, beachvolleyboll! Det kunde inte gå illa. Alla pratar med alla och man lärde känna många roliga och intressanta personer. Älskar man beachvolleyboll så är det Beachcamp klockrent. Jättebra arrangerat, det var aldrig något som strulade.
Sen måste jag säga att om man vill skaffa kontakter och vill se till att folk får upp ögonen för en som spelare så är lägret perfekt. För mig själv så var Beachcamp väldigt viktigt. Eftersom jag känner att jag vill komma vidare i min utveckling så betydde det väldigt mycket när jag fick höra att profiler som Björn Berg, Mikael Östberg och Rasmus Jonsson var imponerade av mitt spel.
Efter beachcamp så har flera Jonssonbröder varit sugna på att spela någon turnering. Kanske för att ge mig mer tips och råd om framtiden.

Hur ser framtiden ut för dig, kommer du göra någon beachsatsning på allvar?

Framtiden ser jag på med ett leende. Jag har fått höra av flera bra spelare att jag har potential och jag tror att jag skulle ångra mig riktigt mycket om jag inte gav beachvolleybollen en ärlig chans.
Till hösten bär det av till Hjälmareds folkhögskola (Alingsås) där jag ska gå en idrottslinje. Alingsås ligger ju endast några mil från beachmetropolen Göteborg men jag tror inte jag kommer att spela där speciellt mycket till en början i alla fall. Fokus kommer att ligga på fysträning under vintern För att sedan vara i topptrimm på Beachcamp 2010 och förhoppningsvis hittar man någon äldre, rutinerad lirare som kanske kan tänka sig att spela några turneringar och lära upp mig lite=)

 

_mg_62342Har du några bra tips för att utvecklas och bli en bättre beachvolleyspelare?

Alltså, allt handlar om att tycka själva träningen är rolig. Jag tror inte det är enbart matchspel som gör att man utvecklas. Givetvis måste man spela matcher för att få känna på tempot och intensiteten som kanske inte alltid infinner sig när man tränar själv men jag tror det är själva nötningen som är grädden på moset så att säga. Smasha mot en vägg , träna hoppservar i flera timmar eller ge sig ut på en joggingtur studsandes Mikasan mellan höger och vänster hand.
det är fördelen med att bo i skogen, ingen kan se vilka töntiga träningsmetoder man har för sig;)

 

Det är någon månad kvar till SM drar igång. Spelar du riktigt bra finns chansen att du kan ställa upp. År det något du har funderat på?

Ja det har jag faktiskt funderat på. Man behöver som lag ha ca 400 poäng och Jag har samtalat med en spelare som ligger på ca 250 poäng om jag lyckas skrapa ihop lite till så skulle det faktiskt kunna gå att spela SM men fokus ligger i år på U-21. man kanske inte orkar spela två SM inom loppet av ett par dagar heller. Men tanken att få möta de absolut bästa i Svenska mästerskapen är ju lockande!

 

Finns det någon chans att vi får se dig spela i JBC´s fäger nästa år? =)

Hehe.. Den som lever får se;)

 

/Gustav