En summering av SM

Den mest prestigefyllda tävlingen på hela året är nu över och medaljerna har delats ut. SM veckan i Falkenberg blev till slut en mycked lyckad tillställning trots översvämning, orkanvindar och sandfyllda ögon. Veckan började med SM för ungdomar, veteraner och mixedspelare. Många sevärda matcher blev det. Jag måste speciellt framhålla mixedfinalen där det bjöds på många fina bollar. Agnelo Cavalcanti dos Santos och Åsa Lundqvist (lillasyster till ena halvan av damlandslagets Karin Lundqvist) lyckades till slut vinna finalen och är således landets bästa mixedpar.

Alla turneringar under veckan kändes bara som en uppvärmning inför seniorSM. Turneringen som alla väntade på. Man undrade hur det skulle gå när man på smhi.se kunde se att det på fredagen skulle blåsa 16m/s. Alla som spelar beachvolley vet att det är extremt. redan vid 5-6 sekundmeter börjar det bli svårspelat. Enligt mig var det ett perfekt läge för JBC medlemmarna Jakob Johansson och Samuel Johnsson att skrälla. Två relativt korta (men bollsäkra) killar borde tjäna på att motståndarna inte kommer fram till nät för att anfalla lika bra som annars.

JBCstjärnorna Samuel och Jakob rådde inte riktigt på Michell och Gustav.

Samuel visar prov på fint upphopp.

                        I öppningsmatchen mot de som senare kom att vinna SM-guld (kjell och lawrence) rivstartade Johansson/Johnsson i orkanvindarna och vann första set med utklassningssiffror. Tyvärr så lyckades man inte hålla i det fina spelet samtidigt som Kjell och Lawrence vaknade till lite. Matchen förlorades med 2-1 men resultatet var enligt mig övertygande. Kvar i gruppen hade man Rasmus Jonsson i par med Simon Ekbäck och även Gustav Andersson /Michell Radosavlevic. Gruppen såg inte omöjlig ut och efter första matchen mot Kjell och Lawrence kunde man inte låta bli att tänka på avancemang till åttondelsfinal. Man förstod ganska direkt när matchen mot Jonsson/Ekbäck hade börjat att det skulle bli tufft. Det krävdes en seger för gruppavancemang. Efter setförlust 16-21 i första tappade Jakob humöret och efter två röda kort och ett servess låg man under med 0-3 i andra set och det fortsatte att rinna iväg. förlust 21-16 21-10. Efter två förluster på fredagen var chansen att gå vidare från gruppen på lördagen ungefär lika med noll. Man kan förstå att motivationen tröt när man skulle möta Andersson/Radosavlevic. Matchen förlorades med 1-2 och svenska mästerskapen var över för JBC-killarna för den här gången. Bara att ta nya tag!

Mästerskapen fortsatte utan några större skrällar tills det var dags för kvart och semifinaler. Här kom det att hända saker. För mig var en av SMs absoluta höjdpunkter kvartsfinalen mellan Jonsson/rågfeldt och Pernholm/Pähn. En välspelad match med mycket känslor. Mycket prestige stod på spel eftersom Pernholm och Rågfeldt spelat tillsammans i sommar men nyligen har delat på sig. Efter en lång och tuff kamp stod Josef Pernholm och bjässen från Estland Ragnar Pähn som segrare och skulle få möta Jonsson/ Montas i semifinal. Semifinalen förlorades sedan på grund av Lawrence stora block. Men Pernholm och Pähn föll med flaggan i topp och tog alltså hem en bronspeng. Vilken succe!

 

Den andra semifinalen mellan guldfavoriterna Berg / Dahl (som imponerat stort i tidigare matcher) och Christiansson/Eriksson blev en riktig rysare. Helt klart den bästa matchen under hela SM. Varje boll var oviss och den nagelbitande publiken satt på helspänn under hela matchen. När det tredje och avgörande setet började trodde man på en klar seger för Berg/Dahl som med sin kyla tidigare under veckan vänt ett 9-13 underläge i avgörande set mot det danska paret Haugaard/Keldsen. Sideout-spelet fungerade bra för båda lagen och man följdes åt upp till 15 lika. Mårten och Olov höll side-outen och skaffade sig matchboll. dags för Mårten att serva. 16-15 var ställningen. Mårten hoppar upp och klämmer iväg en hoppserve utan dess like. bollträffen i handen låter som ett pistolskott. misilen far iväg träffar nätkanten och bromsas upp väldigt. Simon dahl ger svar på tal när han med en  fantomräddning med en hand lirkar upp bollen som på nåt sätt kommer tillbaka till mårten och olof ( minns inte hur, har en minneslucka dom sista bollarna). Mårten får chansen att avgöra matchen, slår över bollen på Simon Dahl som inte riktigt orkar hålla smashen.  Berg jobbar för kung och fosterland men hinner inte fram. Bollen dimper ner i sanden, matchen är över och det suveräna och dittils överlägsna paret berg och dahl är utslagna. Vilken skräll!

Finalen sedan är det inte mycket att säga om. En faktiskt riktigt tråkig match med få långa bolldueller vanns i överlägsen stil av Kjell Jonsson och Lawrence Montas som tog sitt första SM guld tillsammans. Återigen var det Lawrence stor block som avgjorde matchen.

Björn Berg kämpar upp en boll.

Det var verkligen synd att folket hemma i tv-sofforna inte fick se semifinalen Berg/Dahl – Christiansson/Eriksson istället för finalen. En match jag kommer minnas länge.

SM för damerna var enligt mig en ganska öppen historia. som favoriter höll jag nog ändå Mia Hallberg som spelade med Jessica Sandberg (Frida Stahre,ordinarie partner, är skadad). Även Kalinowska/Eriksson hade bra chanser till guldet. Givetvis hoppades man på JBCstjärnan Sigrid Simonsson tillsammans med Vera Lundborg. Efter en övertygande seger i första matchen för Simonsson/Lundborg 21-1 21-0 ( såg inte matchen men motståndarna lämnade mest troligt WO) så hade man goda chanser att gå vidare från gruppen. Andra matchen spelades mot Kalinowska/Eriksson som stod som klara favoriter i matchen. Trots bra spel så blev det förlust i denna matchen. 16-21 19-21 vittnar ändå om bra spel. Avancemang eller inte. Allt kom att avgöras i den sista matchen på centercourt mot Hedgärde/Bjellerup. En lag som jag tycker attt Sigrid och Vera borde ha slagit. istället blev det en tung för lust och den sista JBC spelaren var utslagen ur mästerskapen.

I damklassen var det en spelare som överglänste alla andra. Nora Tawhid satte med sitt stora block de flesta utmanarna på plats. Hon är ett praktexempel på att damer också kan spela riktig powerbeach och enligt mig var hon turneringens bästa spelare. Nora var den stora orsaken till att det blev guld för lag Tawhid/oliviera.

Nu är det bara 365 dagar till nästa gång. Alla som inte lyckades (inkluderat mig själv), Nya tag nästa år! Till Rivia Oliviera/ Nora Tawhid & Kjell jonsson/Lawrence Montas och alla de andra vinnarna tidigare i veckan säger jag grattis!

Detta är SM sett genom mina linser. /Gästbloggare Adam Nilsson